Игрите на Времето
Пренатални травми

Пренатални травми

Животът ни започва не от раждането, а още в утробата, когато се формират първите базисни матрици на личността. Изключително важни са преживяванията на майката в този период и посланията, които детето получава чрез тях. Те оставят дълбока следа в бъдещата личност и ако то се чувства нежелано, необичано, излишно, това става емоционалния фон през който то ще продължи да възприема себе си и света, независимо от годините и обстоятелствата нататък.

Същото се отнася и до раждането – събитие,което се отпечатва в клетъчната ни памет и което продължава да ни влияе през целия ни живот, особено ако е било съпроводено с травма и отделяне от майката.

В сферата на пренаталната и перинатална психология работя повече от 15 години, като през 2017 г. издадох книгата “Докато Аз и Ти сме едно “, както и цялостна програма за пренатално възпитание, която може да разгледате на сайта www.natalyoga.net.

В този сайт обаче, предлагам три основни практики за отработване на този вид травми. В предварителен разговор уточняваме коя е най – подходяща за вашия случай.

  1. Новорождение, групова практика, насочена към лечение на родовата травма при трудно раждане и неблагоприятни обстоятелства преди и след него. Оптимален брой участници – 7. Представлява Възстановка на раждането, съпроводена със специфичен дихателен процес, който активира спомените и с помощта на ресурсна подкрепа неутрализира травмата. Процесът е съпроводен с дълбоко лично преживяване. Цена 60 лв. Продължителност 4 часа.
  2. Констелация за раждането “Вратата на живота”. Това е авторска констелация, разработена специално за травмите, преживени от детето във времето на бременността на майката и раждането. Може да се изпълни като самостоятелна констелация,или съвместно с група, събрана специално по същата тема. Цена 70 лв, продължителност 30/60 минути.
  3. Ребъртинг – дихателна сесия, която може да бъде насочена в посока пренатални преживявания. Цена 30 лв,продължителност 1 час.