Игрите на Времето
Констелация

Констелация

Един от най-новите методи за изследване на скритите полета в човешката душа, констелациите добиват все по-голяма популярност и широка функционалност. Все повече хора ги изпозват за разрешаването на проблеми от всякакъв характер – проблеми с партньорските отношения, заболявания, депресия, тревожност с неизвестен произход, трудности с професионалната реализация, проблеми с парите, напрегнати взаимоотношения между родители и деца и много, много други. Тяхното главно предназначение е да лекуват семейната душа и да ни освобождават от товарите на предците, които неосъзнато носим като свои собствени.

Поставянето на лична семейна констелация изисква предварителна подготовка. Необходимо е да поразпитате поколенията преди вас – майка, баща, баби, дядовци за знайни и премълчавани факти в историята на рода, толкова поколения назад, колкото е възможно. За ориентир, подробен въпросник, който да ви насочи в каква посока да разпитате може да откриете най-долу тук, в ГЕНОГРАМА. Информацията не е нужно да бъде писмена, ще може да я споделите в разговора преди самата констелация.

За поставянето на лична констелация се записва предварително час, като се капарира предварително 20 лв. Ако се наложи отмяна на часа, 24 часа преди уговорения час, капарото е възвръщаемо. Общата цена е 135 лв., което включва и предварителен разговор преди констелацията и съставянето на генограма. Обичайно констелацията трае час и половина – два, понякога и повече. Може да запазите час като попълните от бутона регистрирай се нужната информация и когато наближи момента да се обадите ден-два предварително за потвърждение на телефон 0878115851, Росица.

Това е групова практика, в която участват т.нар. представители, които канализират това, което трябва да бъде видяно. Преди да си поставите лична констелация, е добре да посетите такава за някой друг човек и да я преживеете лично като представител. Цената за участие е 15 лв. , като за членове на клуба е безплатно.

Член

Относно членството в клуба :
Член на клуба става всеки,който е бил на повече от 10 констелации и заплаща месечен членски внос от 33 лв. С това членство получавате :

 • безплатно посещение на констелациите като представител / което е 15 лв на посещение без значение колко са констелациите/
 • между 10 и 20 процента отстъпка от събитията,организирани от Ука,
  Членския внос се отчита от датата на заплащане един месец напред. Може да заплатите на два пъти.
  Както всички от вас,които идват редовно знаят, бидейки в услуга на полето, вие отработвате и осъзнавате и свои лични казуси и проблеми. Колективното поле принадлежи на всички. Неговото пречистване и промяна зависи от всеки един от нас.
  Янтра дава усещане за духовно семейство и свързване с големите сили.
  Заедно в промяната!

Повече за констелациите :

С този формат можем да надникнем в движещите сили на душата отвъд предположенията на ума и ако ни се даде да видим корена на поставения проблем – да го освободим. Понякога виждането на истината може да ни направи свободни, друг път тази картина има нужда да се разгърне във времето, докато решението дойде.
Семейните констелации правят видими невидимите идентификации и вплитания с товарите на нашите предци и когато с благодарност ги осъзнаем и прекъснем в полето на констелациите, можем да освободим потенциала си и да сътворим собствения си живот и съдба.

Семейната душа не намира покой, докато скритата драма не излезе наяве и не намери своето здравословно решение. Може животът на този, при когото тя се е породила отдавна да е забравен, но през поколение тази драма ще се повтаря уж под различен, но всъщност еднотипен сценарии…

Този метод може да се използва за навлизане в информационното поле, където и да има нужда от разбиране и промяна. Може да ни отведе и в детството за работа с вътрешното дете, в пренатални травми, дори и в минал живот, в света на архетипите, във важни исторически събития, дори в самата зора на човечеството. Търсим корена на травмата, а често той е дълбок, повече отколкото можем да си представим.


За метода от първо лице, разказано от Росица: 

“За пръв път срещнах този метод преди около 10 години, самата аз като клиент, и признавам, се впечатлих много. Беше толкова странен и необичаен, че съзнанието ми тутакси  го отхвърли с категоричното: „това са невъзможни неща!“ Не че дотогава не бях виждала с очите си достатъчно много „невъзможни неща“ – като материализация, чудодейни лечения,  сбъднати пророчества и пр., но зад тези чудеса стояха авторитети, просветлени учители, реализирани личности, а тук – това се случваше с най-обикновени хора, при това без никакви особени медиумни дарби! Случваше се с мен и на мен, абсолютно необяснимо. Отгоре на всичкото се случваше и с мъжа ми, и с приятелите ми, с които бяхме заедно в тази група. Всеки от нас имаше усещания, емоции и преживявания, които бяха напълно необичайни и нехарактерни за личностите ни и докато бяхме в играта на ролите, се преживявахме един друг по съвсем различен начин.

Моята тема тогава беше мигрената. След две години понасяне и примирение с факта, че това не се лекува, бях решила да  опитам всичко. И така стигнах до констелациите… Тази мигрена ме стоварваше като валяк поне три дни от месеца, пресоваше главата ми като менгеме, въртеше ме като на шиш, естествено проваляше всичките ми планове, единственото ми спасение беше да лежа неподвижно, на тъмно,  да повръщам безкрайно и да се моля да отмине по-скоро. Жалка картинка, но поне разбрах какво е да стигнеш до дъното на смирението…

И от това дъно, гледайки своята констелация с разширени очи, наблюдавах познатата драма, която представителите на моята болест и скритото в нея разиграваха на сцената.“ Познато ли ти е това, на кого ти прилича ?“– ме запита констелаторът. Нищо не отговорих, но за мен бе повече от ясно –  майка ми и баща ми в своята драма в детайли – реплики, поведение, нападение и отбрана, а пък аз се опитвах да ги спасявам… И тази война се водеше отново и отново в главата ми, като записана плоча… „Вашите отношения са си ваша работа, аз съм само детето…“ – беше лечебната реплика тук … И, о, какво облекчение! Какво облекчение, наистина!!!

Не че изцяло забравих за мигрената, но вече бях свободна! Много по-рядко, много по-слаба, някак си се сприятелихме. Един –два пъти годишно ми идва на гости, но не е така дива и необуздана, някак си е по-възпитана, зачита ме.

Оттогава мина много време. „Невъзможните неща„ ме повикаха и понеже съм експериментатор, отдадох им се. Първо като клиент, а после през семинари, тренинги и обучения на всички възможни школи в България – немската, френската и италианската. Благодаря на всички мои учители и лечители, защото констелациите за мен са не само обучение, но и лечение. Тук е мястото поименно да благодаря на всеки един от тях и вероятно ще има и още, защото не, няма да спра да търся тези съкровища. Всеки констелатор, всяка школа, носи уникален опит и подход към товара на човешкия геном и няма защо да отричаме някоя школа, защото „принадлежим“ към друга.

А ето и основните школи (през които преминах и преминавам) и моите учители:

Френската школа Самадева на Идрис Лаор с преподавател Колин Добре (организиран от Института по Интегрално развитие, специални благодарности на Михаела и Симеон). Това двегодишно обучение завърших през 2014 г. и оттогава започнах да практикувам като констелатор. Към същият институт (италианската школа по Интегрални констелации) преминавам обучение и при Лоренцо Кампезе.

Била съм и на лични констелации при Шавасти и Мануел Легадо.

Специални благодарности и към Румен Янкулов, при когото също преминах двегодишен курс по обучение (но не финализирах по лични причини) и учителите, които той доведе : Свагито Лийбермайстер, Бертолд Улсамер, Франческа Мейсън, Тара.

И разбира се, най-големи благодарности към родоначалника на този метод Берт Хелингер, който макар и да не познавам лично, е мое вдъхновение с мъдростта, финеса и  проникновената си работа, записана в неговите книги, семинари и лекции.

В моята професионална работа се водя от интуицията си и комбинирам подходите от различните школи, според нуждите на всеки конкретен случай. За тези години практика с опит от вече стотици  констелации , продължавам да се изненадвам и обогатявам с всяка нова констелация. Дори и темите често да са едни същи (проблеми в партньорските отношения, липса на пари, на професионална реализация, депресия, здравословни проблеми, ниско самочувствие, застой, неразбирателство с родителите или децата,  и т.н.), всеки случай открехва нова врата към една вълнуваща история, невидяна и непочетена, често останала незабелязана.


Примерни теми:

 • Аз и парите /работата
 • Аз и гнева
 • Ниската самооценка
 • Движение към майката
 • Помирение с родителите
 • Движение към целта (когато има пречки и блокажи) и много други…

Важно да се знае:

Констелациите са групова практика, в която други (обикновено непознати) хора поемат да играят ( представляват ) вас и хората от вашето семейство, според избраната тема. Не е нужно да знаят нещо предварително за вас и проблема, който поставяте, за да разгърнат точната картина на вътрешната реалност. Този феномен макар да не е намерил своето научно обяснение (освен в квантовата физика и огледалните неврони) дава великолепни практически резултати.

През преживяванията на представителите можем да разпознаем себе си, своите вътрешни гласове или пък гласовете на майка си и баща си, на свои роднини и близки, замесени по неочакван начин във вътрешната картина, която носим.

Да бъдещ представител е умение, което всеки човек носи като потенциал, но така също е и умение, което се развива. В началото може да ви е трудно да поставите граница между своите преживявания и тези на някой друг, чиято роля сте приел да играете, но с опита идва и увереността и ясното разграничаване.


Разговор за семейните констелации по телевизия BiT

Човешкият живот е нещо много по-голямо от времевата рамка между раждането и смъртта. Ние сме не само свързани с голямата картина , идваща от историята на нашите предци, но и с историята на душата в нейните прераждания. Два са основните потока, които пораждат реката на живота за нас – този на предците, (в който можем да надникнем с метода на семейните констелации) и този на миналите прераждания (повече за това в отдела за  регресията). Видеото, което следва ще ви запознае с първия поток, а в пълната версия на лекцията , ще добиете представа и за втория (гледайте във Видео)


Съставяне на генограма

Генограмата е форма на генеалогическо дърво, съдържащо информация за три или повече поколения . В нея се включват определени факти от живота на членовете на системата, което позволява да осъзнаем семейните взаимоотношения и взаимосвързаности, както и евентуални вплитания и идентификации.  Генограмата позволява да се видят и осъзнаят нагледно системните отношения в конкретната фамилна система. Тя би могла да покаже например, че в продължение на няколко поколения назад, винаги първото дете е умирало при раждане. Или, че в браковете има насилие или изневери, както и повтаряемост на модела жертва – насилник.  Понякога дори самото съставяне на генограмата носи огромна полза на клиента, тъй като той може да открие историята на рода си, мислено да се свърже с предците си и да получи от тях повече увереност и сила… Много често в полето на интервюиращия се активира подсъзнателната информация на клиента и той „вижда” закономерности и зависимости, които преди това не е осъзнавал…   Въпросите, за които трябва да се подготвите предварително, може да видите тук:


Какво е това генограма?

         Генограмата е форма на генеологично дърво,  съдържащо информация за поколенията назад в майчиния и бащиния род. В нея се търсят определени факти от техния живот, свързани  с темата, която поставя клиента. Всички факти могат да допринесат за общата картина, особено такива, зад които би могло да стои определена травма.

За какво служи генограмата?

Тя позволява да се видят и осъзнаят нагледно системните отношения в конкретната фамилна система, които са съществували и съществуват до момента преди началото на констелацията, което позволява да се осъзнаят връзките, както и принадлежността и лоялността  към конкретни хора от системата. 

Няколко примера:

Генограмата би могла да покаже например, че в продължение на няколко поколения назад, първото дете винаги е умирало при раждане. Или че браковете са се сключвали на едни и същи дати. Както и че например, има повторяемост на суицидни случаи от поколение в поколение.

Понякога дори самото съставяне на генограмата носи огромна полза, тъй като имате възможността да откриете историята на рода си.

От кого е съставено актуалното семейство? – Съпруг/а, живите и починалите деца, децата починали при раждане и в резултат на аборт или помятане и напусналите семейството деца, децата родени в предишни бракове или от други партньори. Необходимо е да се уточни, дали някой от съпрузите в настоящото семейство е имал сериозна връзка или брак преди сватбата и каква е била причината за раздялата, без да се навлиза в детайли. Необходимо е да се знае, дали е имало значими или трагични събития, свързани с това семейство.

От кого е съставено родителското семейство?

Родителите, живите и починалите братя и сестри, такива (ако има), които са починали при раждане, в резултат на аборт или такива, които са напуснали семейството, чичовците и лелите.

По отношение на родителското семейство е резонно да се зададат същите въпроси, касаещи и актуалното семейство.

От кого е съставена фамилната система?

Бащата, майката, братята и сестрите, бабите и дядовците, лелите и чичовците, но не и братовчедите. Необходимо е да се знае дали в системата има членове, които са изключени или за които не се говори. Също така е важно да се знае, дали е имало хора, извън фамилната система, които са имали силни връзки с дадени членове на фамилната система, независимо дали тези връзки са били позитивни (човек, който е помогнал на семейството) или негативни (човек, който е бил ограбен или от който са се възползвали), тъй като дори такива хора да не са имали кръвна връзка, те принадлежат на семейната система.

Каква информация е необходима за съставяне на генограма?

Често може да нямате достъп до всички необходими данни за съставянето на генограмата и може да е необходимо се потърси тази информация от други членове на фамилната система, които са още живи.

• Всичките сестри и братя

• Доведени и заварени братя и сестри и осиновени деца

• Собствените деца

• Бащата и майката, включително приемните баща и майка

• Лелите и чичовците, но без братовчедите

• Бабите и дядовците и по майчина и по бащина линия

• Всички рождени дати и датите на смъртта

• Датите на разводите и разделите

• Професиите и социалното положение

• Исторически събития (войни, изселничество, заточения, политически ситуации…)

• Пребиваване в затвор или психиатрична клиника на някой от членовете

• Предишни партньори на родителите

• Предишни партньори на бабите и дядовците

• Били ли са принудени родителите да сключат брак само заради бременност

• Били ли са принудени бабите и дядовците да сключат брак само заради бременност

• Мъртвородени деца и аборти

• Болести, включително наследствени

• Тежки нещастни случаи

• Убийства, суицидни случаи и насилствена смърт

• Всички членове на системата, които са починали млади или са били изоставени или дадени за отглеждане на други хора.

• Всички форми на трудни житейски ситуации:

– инвалидност

– депресия

– зависимости към психоактивни вещества и т.н.

• Табуирани теми и семейни тайни

• Сексуални злоупотреби

• Религиозна и етническа принадлежност

• Провали и успехи във финансов план

• Случаи на низвергване и изключване на членове от системата (черните овци)

• „Светците“ във фамилната система

• Случаи на загадъчна смърт или смърт за която не се говори

В болшинството от случаите, генограмата сама по себе си има терапевтичен  ефект.