Игрите на Времето
Вътрешното дете

Вътрешното дете

Работата с вътрешното дете е изключително важна за всеки, тръгнал по пътя към себепознанието. В ранното си детство получаваме онези първоначални емоционални и ментални матрици, които ни обуславят през целия ни по-сетнешен живот. Макар, че на съзнателен план обикновено не помним нищо, нашите ранни преживявания оформят защитните ни системи, начинът по който мислим и чувстваме себе си и света. Често се случва да надрастнем средата си и менталните ни разбирания да влязат в противоречие с подсъзнателните механизми, чрез които си взаимодействаме в света. Може например да искаме да се доверим на живота, да отворим сърцето си , да бъдем спокойни и приемащи, но да бъдем напрегнати, мнителни, тревожни, ревниви, прилепчиви, контролиращи. За да променим това, е нужно да открием основополагащите травми, които инфектират личността, да освободим емоционалния заряд, непреработените емоции, вцепенението, фрагментирането, да развържем възела на противоречията, като помогнем на детето да излекува своята рана.

Травмите в живота на детето могат да имат най-различен произход – още от самото зачеване / нежеланото дете/, бременността на майката /ако е била напрегната, страхуваща се, болна, изоставена/, раждането – ако е било трудно, тежко, с усложнения, с пребиваване в кувьоз. Има цял арсенал от методи за работа с пренатални и перинатални травми, като : ребъртинг , възстановка на раждането, констелация за бременността и раждането, комбинирани техники.

За детските спомени, които се помнят, може да се ползват похватите на енергийната психология, пренареждане на матрицата, АIT advanced integrative technique и други, за да се освободи емоционалния заряд. Откриването на основополагащата травма става с енергиен тест. След освобождаването на заряда, енергията вече може да бъде пренасочена към друг модел на реакция и да и се даде нов път на развитие.